Koža pod lupom – nevidljivi, ali važni čuvari našeg zdravlja

MIKROBIOM #DERMCLASS

La Roche-Posay je organizovao MIKROBIOM #DERMCLASS na kome je specijalista dermatovenerologije, doc. dr Dušan Škiljević govorio o najnovijim otkrićima na području mikrobioma i važnosti njegove zaštite.
Događaju su prisustvovali brojni novinari, ljubitelji brenda kao i mnoge uticajne dame među kojima su i TV lica Kristina Radenković i Marija Veljković, Aida Đedović, influenseri Sara Oster Rokvić, Milan Maglov, Strahinja Ćalović, Milena Kostić, šminkerke Brana Kostić i Nena Ilić, i drugi.
Ovom prilikom predstavljeni su Lipikar Baume AP+M proizvodi, čija nova formula vraća mikrobiom u ravnotežu. Dr Škiljević je naveo da „ravnoteža mikrobioma dovodi do dugotrajnih faza bez zapaljenja, što je pacijentima i najvažnije", i zaključio da je važna upotreba nove generacije proizvoda koji održavaju povoljnu strukturu mikrobioma, a koji sadrže nežive ekstrakte nepatogenih bakterija – prebiotike.

Kakav je mikrobiom kod osoba koje pate od atopijskog dermatitisa?
Ono što je izuzetno važno za zdravlje naše kože jeste ravnoteža mikrobioma. Istraživanja koja se sprovode već 25 godina od strane stručnjaka brenda La Roche-Posay pokazuju kako (ne)ravnoteža utiče na zdravlje kože. kožnih Kod različitih oboljenja kao što su pojava ekcema, atopijski dermatitis, seboreični  dermatitis, psorijaza, akne i brojni drugi, između ostalog, došlo je do neravnoteže mikrobioma.
Na pitanje šta je osnovna razlika između mikrobioma zdrave osobe i osobe koja pati od atopijskog dermatitisa, dr. Škiljević kaže da je to u staphylococcus aureus, tj. zlatnom stafilokoku. „Osobe koje imaju atopijski dermatitis imaju suvu kožu koja svrbi i peče, a onda se na takvom terenu povremeno, češće ili ređe javljaju napadi zapaljenja u određenim zonama. Za atopijski dermatitis karakteristično je da se zapaljenja, nakon nekog vremena, fiksiraju u tačno određenim zonama, tako da čak i deca i roditelji znaju gde će im se prvo pojaviti zapaljenje. To je jako važno jer onda možemo i preventivno da delujemo kako bi mikrobiom vratili u ravnotežu u toj zoni, da ne bi dolazilo do prevlasti stafilokoka i do novih naleta zapaljenja", objašnjava dr Škiljević.

Ojačajte svoj mikrobiom uz La Roche-Posay proizvode
Kako bismo ojačali mikrobiom, preporučuju se zdrava ishrana i navike, ali i adekvatna nega kože, korišćenjem proizvoda koji održavaju ravnotežu mikrobioma, a sadrže prebiotike i čija pH vrednost odgovara koži, kakvi su proizvodi Lipikar linije brenda La Roche-Posay.

Kristina Radenković, TV lice i ambasador brenda, ističe da je upravo Lipikar linija pomogla njenoj trogodišnjoj kćerki Tari u borbi sa atopijom: „Tari je ustanovljen atopijski dermatitis sa tri meseca, dobila je bila osip po celom telu, zatim i ranice ispod brade, osip u pelenskoj regiji, i tada nam je pedijatar preporučio Lipikar AP+ Baume. Od tada ga uvek imamo kod kuće. I dan danas, čim primetimo neku promenu na koži mažemo je ovim proizvodom", a kako ovi proizvodi bebama pružaju sigurnu negu od prvog dana života, ova od skoro mama tromesečnog Rogana kaže da i za sina koriste Lipikar negu posle kupanja.
Svi Lipikar AP+ proizvodi La Roche-Posay brenda su hipoalergeni, bez mirisa, i dermatološki i alergološki ispitani pod nadzorom pedijatra. Iza ove linije stoji Aqua Posae Filiformis, ekskluzivni patentirani aktivni sastojak koji je razvijen u La Roche-Posay laboratoriji i koji pomaže kod ravnoteže mikrobioma.
Novitet linije je nova formula Lipikar Baume AP+M, koji smanjuje učestalost pojave jake suvoće kože i pomaže u obnovi kožne barijere. Jedinstvena formula ovog proizvoda poboljšana je sa sastojkom mikroresyl koji pomaže da se mikrobiom vrati u ravnotežu. Lipikar Baume AP+M ima trostruko dejstvo – trenutno umiruje nadraženu kožu, proređuju se periodi pojavljivanja izrazite suvoće i češanja. Preporuka je da se koristi dva puta dnevno, ujutru i uveče. Namenjen je bebama, deci, kao i odraslima sa veoma suvom kožom sa atopijskom tendencijom.